Select Page

8 Semne Surprinzatoare Ca Poti Fi Antreprenor

by Mihaela Molner

Antreprenorul este o persoana care creeaza o afacere cu scopul de a obtine profit pe termen lung. Insa simplul fapt de a-ti deschide o afacere, nu-ti garanteaza si succesul. Pentru asta este nevoie sa stii sa lucrezi eficient si sa fii pregatit(a) in a face orice este nevoie pentru afacerea ta, nu doar sa fii „sef” (cum am intalnit multe persoane de-a lungul timpului si parca din ce in ce mai multe in ultima perioada) . Majoritatea antreprenorilor au aceste calitati de cand au fost copii; face parte din felul lor de a fi si nu poate fi schimbat. Dar, în cazul în care nu esti sigur(a) dacă ai trăsături comune cu Bill Gates sau Steve Jobs, sau dacă ai ce este nevoie pentru a reusi in a-ti transforma ideea intr-o afacere de succes, iată opt indicii pe care sa le urmaresti.

  1. Ai foarte multe idei

Daca iti este usor sa vii cu idei noi si cu solutii la problemele din jurul tau, poate fi un semn ca esti, sau ai putea fi, un antreprenor. Oamenii, problemele si piata se schimba. Insa un antreprenor isi va adapta mereu abordarea de business si serviciile sau produsele in functie de nevoile clientilor si evolutia pietei.

  1. Obisnuiesti sa incalci regulile

Ai fost mereu putin rebel(a)? Șansele sunt să fii un potențial antreprenor. Ideile unice si modurile noi de a face lucrurile conduc adesea la afaceri de succes.

  1. Iti place sa petreci timp cu tine insuti

Desi antreprenorii trebuie sa poata interactiona si comunica cu usurinta, sa vanda idei si sa-i motiveze pe cei din jurul lor, este la fel de specific lor sa petreaca si timp reflectand de unul singur. De asemenea, multi antreprenori au un cerc restrans de prieteni de incredere, de mentori si consilieri care ii ajuta sa-si analizeze ideile si sa-si planifice pasii urmatori.

  1. Esti usor de distras

Unele dintre cele mai mari minti ale tuturor timpurilor aveau deficit de atentie si hiperactivitate mentala. Antreprenorii sunt adesea distrasi de fluxul neintrerupt de idei si solutii pe care le produce mintea lor. Cu toate acestea, au o capacitate foarte puternica de concentrare atunci cand este nevoie.

  1. Esti putin naiv(a)

Crezi ca Mark Zuckerberg s-a lasat blocat de ideea ca oamenii ar putea sa nu-si doreasca sa impartaseasca momente de viata cu prietenii lor? Realist, pana sa ia amploare Facebook, viata oamenilor era pastrata la un nivel destul de discret. Si totusi, pana la urma, nu a contat. Uneori, a nu gandi prea mult lucrurile poate fi un risc care merita incercat. Un fel de „hai sa vedem ce iese”.

  1. Nu crezi in delimitarea stricta a programului de munca

Cu siguranta, un program de munca bine structurat intr-un interval fix de timp este de succes pentru unii antreprenori. Insa la fel de multi antreprenori prefera sa lucreze de oriunde si oricand pe parcursul zilei, intercalat cu timp personal pentru familie si alte nevoie personale.

  1. Stii cand sa iei o pauza

Desi majoritatea antreprenorilor sunt „workaholici” (imi aduc bine cat de „workaholica” eram si eu), exista un adevarat trend printre antreprenorii de succes de a lua pauze. Aceste pauze pot fi zilnice (ca de exemplu o pauza de citit, sport sau de meditatie) sau periodice (ca de exemplu una sau mai multe zile de pauza de munca si relaxare totala). Oricare ar fi varianta aleasa, orice om de afaceri de succes are momentele lui de pauza totala, caci acelea sunt cele mai bune momente pentru accesarea emisferei drepte, cea responsabila cu gandirea creativa, atat de necesara antreprenorilor.

  1. Nu-ti este teama de esec

Antreprenorilor le place enorm sa-si asume riscuri, care, desi calculate, au totusi un grad mare de impredictibilitate. Pentru ca au incredere atat in ei, cat si in organizatiile lor. Iar daca totusi nu le iese ce si-au propus initial, folosesc esecul ca pe o oportunitate de crestere si de invatare. Pe langa credinta puternica in propriile idei, capacitatea de a explora oportunitatile aduse de greseli, este o alta conditie fara de care, in cei peste 20 de ani pe care ii am de experienta de business si antreprenoriat, nu am vazut sa existe dezvoltarea cu succes a vreunui antreprenor sau a afacerii lui.

Sharing is caring!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Buna. Sunt Mihaela Molner, Transformational Career & Business Coach si Leadership Trainer. Lucrez de peste 14 ani in antreprenoriat si pozitii de top management. Motto-ul succesului si a pasiunii mele, atat in viata personala, cat si in cea profesionala, este „Bloom from inside”.

Cu aceeasi pasiune imi ajut clientii de coaching si participantii la trainingurile mele sa-si descopere si sa-si foloseasca resursele si tot ce au mai bun in interior pentru a-si transforma in modul dorit viata, cariera sau afacerea. Sunt aici, si pentru tine!

Citeşte mai multe articole