Select Page

Tips&Tools pentru un Mindset Pozitiv #1

by Mihaela Molner

O cariera plina de pasiune, fie in freelancing, antreprenoriat sau ca angajat intr-o companie, este prezentata adesea ca fiind ceva pe care sa o cauti asiduu si care, atunci cand o vei gasi, se va manifesta ca un foc de artificii sau cu fluturi in stomac. Bun, exagerez un pic, insa ai inteles ideea 😊

In realitate, lucrurile sunt mult mai asezate. De multe ori nici nu este nevoie sa-ti schimbi cariera. Cu cat iti cunosti mai bine talentele, abilitatile, punctele forte, valorile si motivatorii interni si le folosesti in munca ta, indiferent daca esti pe cont propriu sau angajat, cu atat te vei simti mai pasionat si satisfacut de ceea ce faci.

In articolul de fata vreau sa iti vorbesc putin despre motivatia interna, un indicator destul de la indemana pentru nivelul de satisfactie pe care il poti avea in cariera actuala sau intr-o cu totul alta cariera la care deja te gandesti.

Sunt 6 categorii de motivatori interni: bani/pragmatism; putere/influenta; frumusete/armonie; in serviciul altora/contributia; cunoastere/adevar; si principii/stil de viata.

     1. Utilitate/Bani

Daca esti o persoana pragmatica, adesea motivatia ta interna este de a face bani. De aceea, vei munci din greu pentru a castiga banii doriti.

Atunci cand ai de facut o alegere, te vei intreba : „Cum ma ajuta aceasta alegere pentru indeplinirea obiectivelor mele?”, „Ce castig?”, „Ce-mi iese daca fac acest lucru?”.

Daca nu reusesti sa vezi utilitatea, este posibil sa nu fii interesat. In relatiile personale sau profesionale, vei astepta sa primesti ceva inapoi pentru timpul sau banii pe care ii oferi.

     2. Putere/Influenta

Cauti sa-i influentezi si sa-i controlezi pe ceilalti. Vei munci din greu pentru a deveni antreprenor, leader, manager sau supervisor si pentru a-ti satisface dorinta de putere.

In diverse situatii profesionale si personale, te va motiva sa poti detine controlul, sa dai directia si sa se intample lucrurile asa cum iti doresti tu.

      3. Frumusetea/Armonia

Daca frumuseatea si armonia este ceea ce te motiveaza si iti aduce satisfactie, vei pune accent pe cum arata mediul in care lucrezi. Vei depune eforturi pentru a te inconjura de frumos si vei vedea cu usurinta frumusetea in ceilalti.

Te motiveaza sa devii cea mai buna versiune a ta, sa cresti si sa te dezvolti la nivel personal. Viata ta in sine pare sa fie o opera de arta, desi nu este neaparat necesar sa fii artist sau un creativ pentru a valoriza frumusetea si armonia.

     4. In serviciul altora/contributia

Sacrifici din timpul, energia si chiar banii tai pentru a-i ajuta pe altii. Esti in mod natural generos si iti oferi suportul ori de cate ori ti se ofera ocazia.

Este posibil sa ii judeci pe ceilalti care nu sunt la fel de generosi ca tine, ca fiind reci sau manati doar de interese personale.

Ti se potriveste o cariera intr-un domeniu unde poti sa fii in serviciul altora sau un job care iti permite sa te implici in diverse proiecte de suport pentru colegi sau companie, suplimentar pe langa responsabilitatile tale de baza.

    5.  Principii/Stil de viata

Principiile sunt importante pentru tine si vezi viata ca pe un sistem structurat si bine definit. Consideri ca principiile tale sunt mai importante decat felul in care aleg ceilalti sa isi traiasca viata.

Tinzi sa crezi ca lumea ar fi un loc mai bun daca toti ar urma principiile tale de viata si iti dedici energie pentru a le transmite si altora.

Te motiveaza orice context in care poti actiona conform principiilor tale:  ONG-uri legate de mediu, miscari sociale, job-uri care promoveaza un anumit stil de viata, precum yoga, nutritie, meditatie etc.

     6. Cunoastere/Adevar

Motivatia ta interna este de a cauta informatii, de a invata si acumula cunostinte. Iti face placere sa te dezvolti profesional, fie prin participarea la cursuri, fie invatand pe cont propriu. Ai o curiozitate inascuta.

Pentru a fi satisfacut la job, ai nevoie ca acesta sa te provoace la nivel intelectual. Iti pierzi usor interesul intr-un job de rutina, in care nu poti invata mereu ceva nou. (Einstein este un exemplu faimos de persoana care si-a dedicat viata pentru a afla adevarul).

Un job in cercetare, in mediul academic sau in media iti va aduce multe satisfactii. Insa vei avea satisfactii si intr-un job care te provoaca intelectual, care iti ofera posibilitatea sa te dezvolti, sa afli lucruri noi sau sa ai in permanenta situatii si probleme de rezolvat.

Cand motivatia nu este ceea ce pare

Uneori este posibil sa para ca te motiveaza ceva, insa de fapt sa ai o cu totul alta motivatie.

De exemplu, clienta mea Diana se imbraca mereu dupa ultima moda si foarte frumos. La o prima vedere, am spus ca este motivata de frumusete si ea chiar a fost de acord.

Dupa ce am lucrat impreuna la tranformarea carierei ei, a reiesit ca de fapt era motivata de putere si bani. Se imbraca astfel pentru ca stia ca acele haine o ajuta sa proiecteze o anumita imagine, potrivita pentru pozitia de conducere pe care si-o dorea.

De fapt hainele respective si le cumparase la reduceri de final de sezon si platise o treime din costul lor. Muncea din greu ca sa fie promovata intr-o pozitie de conducere.

Uneori pare ca ai motivatii care se bat cap in cap. Ca de exemplus sa valorizezi frumusetea si banii in acelasi timp.

Pornind de la premisa ca esti un antreprenor sau un freelancer la inceput de drum, probabil iti va fi greu sa cheltui multi bani pentru decorarea sediului afacerii tale, desi iti vei dori sa ai un sediu cat se poate de frumos.

Poti insa cumpara mobila de birou la reduceri sau sa o imprumuti de la un prieten si sa personalizezi spatiul cu decoratiuni de acasa, in felul acesta satisfacandu-ti ambii motivatori.

Relatii de calitate

Intelegerea motivatiei celorlalti te ajuta si la mentinerea unor relatii de calitate.

Daca noul tau membru in echipa, Dan, este o persoana motivata de cunoastere, la fel ca si tine, va fi motivat ca, alaturi de tine, are noi provocari si posibilitati de dezvoltare profesionala.

Daca insa este o persoana pragmatica, nu va fi dispus sa faca efortul de a se dezvolta profesional, decat daca asta ii va aduce o crestere considerabila de salariu. Astfel, neintelegand motivatia lui, vei ajunge sa-l judeci si sa ajungeti la un conflict.

In general, avem doi motivatori de baza, doi secundari si doi care ne lasa indiferenti.

Acorda-ti cateva minute si gandeste-te care sunt motivatorii care stau la baza deciziilor si actiunilor tale.

Cum ar fi deciziile tale legate de cariera daca le-ai lua tinand cont de ceea ce te motiveaza, iti aduce satisfactie si implinire?

Sharing is caring!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Buna. Sunt Mihaela Molner, Transformational Career & Business Coach si Leadership Trainer. Lucrez de peste 14 ani in antreprenoriat si pozitii de top management. Motto-ul succesului si a pasiunii mele, atat in viata personala, cat si in cea profesionala, este „Bloom from inside”.

Cu aceeasi pasiune imi ajut clientii de coaching si participantii la trainingurile mele sa-si descopere si sa-si foloseasca resursele si tot ce au mai bun in interior pentru a-si transforma in modul dorit viata, cariera sau afacerea. Sunt aici, si pentru tine!

Citeşte mai multe articole