Select Page

8 Semne Surprinzatoare Ca Poti Fi Antreprenor

by Mihaela Molner

Vremuri diferite, responsabilitati diferite

Ai vazut si tu toate acele postari pe Facebook, cu viata idilica din timpul perioadei de izolare la domiciliu? Cu copii ascultatori care isi fac temele si timp nelimitat pentru tine? Sau toate acele postari cu recomandari pentru adultii care se plictisesc?

Plictiseala? Nu aici, nu acum. Ati dat vreodata laptele in foc? Asa se tot marea si dadea pe afara lista mea de sarcini si responsabilitati.

Suntem obisnuiti sa avem o oarecare delimitare in timp si spatiu a diverselor roluri pe care le avem: timp pentru munca, timp pentru familie si timp personal. In plus, avem diverse ajutoare, astfel incat sa ne putem concentra doar pe unul-doua roluri deodata: profesorii preiau mare parte din educatia copiilor, de teme se ocupa after school-urile sau bunicii, la treburile casnice poate mai ajuta si o menajera, iar pentru cina avem oricand solutia rapida la un restaurant.

Ce te faci insa cand dispar toate aceste ajutoare si dintr-o data trebuie sa indeplinesti toate rolurile de mai sus si eventual si suprapuse? Cum eviti senzatia de coplesire si de haos si-ti mentii un mindset pozitiv?

  1. Redistribuie sarcinile in familie

Indiferent de modul in care ati impartit pana acum sarcinile intre voi, in prezent ne confruntam cu o situatie atipica, in care nu numai ca suntem nevoiti sa impartim un spatiu fizic limitat, dar avem noi roluri si sarcini de indeplinit.

Cea mai eficienta tehnica de managementul conflictelor pe care o cunosc, in viata profesionala, cat si in cea personala, este Contractarea. In situatiile de criza cu care se confrunta o echipa deja existenta (iar familia functioneaza dupa aceleasi reguli ca si o echipa), se foloseste re-contractarea si redistribuirea sarcinilor.

Incepe prin a raspunde la cateva intrebari de clarificare, ca de exemplu:

Care sunt sarcinile suplimentare sau noi care au aparut? Cum se suprapun sarcinile in timp? Ce poate prelua fiecare membru al familiei? Ce sarcini poti face intr-un alt moment al zilei, astfel incat sa diminuezi suprapunerile?

Cateva idei care functioneaza in cazul meu: 

– in timp ce unul dintre parteneri gateste, celalalt partener calca rufe

– pentru ca ziua am mult de lucru si ma ocup si de nevoile copiilor legate de scoala, gatesc seara, atat pentru cina respectiva, cat si pentru pranzul de a doua zi

– eu ma ocup de lectiile copiilor, sotul meu de masa de pranz

– cand sunt intr-o sedinta online, redirectionez copiii catre tatal lor

– copiii au preluat mici sarcini suplimentare, ca de exemplu sa aseze si sa stranga masa, sa spele unele vase, sa spele legumele pentru salata etc

– copiii sunt la scoala si unul dintre ei este mai mare? Isi poate ajuta fratele sau sora mai mica la unele lectii

– toti membrii familiei se implica in curatenia saptamanala, iar sarcinile se impart in functie de puterea fizica a fiecaruia. La noi se intampla asa: in primul rand, toti am facut ordine. Apoi eu si cu cea mica am sters praful si curatat baia si bucataria, baiatul cel mare a dat cu aspiratorul, iar sotul a dat cu mopul. 

Regula obligatorie: nimeni nu critica pe nimeni, fiecare face asa cum poate.

  1. Daca te copleseste, imparte in sarcini mai mici

O tehnica pe care o lucrez cu clientii mei cand au de indeplinit un obiectiv care li se pare prea mare sau prea greu, este sa impartim acel obiectiv in cat mai multe sub-obiective mici, usor de realizat in timp si ca dificultate. Poti aplica aceasta tehnica si pentru acele sarcini care sunt prea mari de realizat deodata, ca de exemplu, curatenia in casa. Ii ia menajerei tale 6-8 ore? Tu imparte pe mai multe zile, atat sarcinile tale, cat si ale celorlalti. Cu siguranta 10-30 minute zilnic este mult mai usor de realizat de catre fiecare.

O varianta este ca sambata sa faci curatenie intr-o parte din casa, iar duminica in cealalta parte. Aspectele de migaleala, ca de exemplu, spalarea dulapurilor, ordinea in sertare, curatarea a multe mici obiecte de prin casa, le poti face in celelalte zile ale saptamanii.

  1. Ordine in spatiul de lucru

Senzatia de coplesire este data si de perceptia unei cantitati mari de sarcini de realizat. De exemplu, eu folosesc inboxul mailului pe post de to-do-list. In acest inbox, ajung atat mailurile cu sarcini de lucru, cat si newslettere de la diverse site-uri cu resurse pentru dezvoltarea mea profesionala.

Acum cateva zile, am avut de la job un varf de sarcini urgente si importante, care s-au suprapus peste celelalte sarcini obisnuite. Pentru ca nu au mai primit atentie suficienta, copiii au devenit agitati si s-au creat 1001 alte probleme suplimentare, cu crize de nervi, plansete si haos.

In acele momente, prezenta vizuala a celor 88 de mailuri prezente in inbox-ul meu m-a coplesit atat de tare, incat m-am blocat si nu am mai fost deloc productiva. Pentru a ma debloca, am realizat o actiune foarte simpla, dar puternica: organizarea mailurilor pe subfoldere, in functie de destinatar sau destinatie.

Am trecut toate mailurile care nu reprezentau sarcini profesionale curente, intr-un folder numit Resurse. Cand va trece varful acesta de criza si voi avea mai mult timp pentru aspectele importante, dar neurgente in acest moment, precum dezvoltarea profesionala, voi putea oricand sa le reiau.

Cand creierul meu a vazut in to-do-list doar 16 mailuri versus 88, instantaneu s-a deblocat si s-a relaxat. Imposibilul a devenit posibil. In doua zile, am reusit sa ajung cu toate la zi.

In articolele viitoare, iti voi impartasi si alte tips&tools-uri pe care le-am folosit in aceasta perioada pentru a iesi din starea initiala de stres si a-mi recapata un mindset pozitiv si echilibrat.

Tu ce tips&tools folosesti si functioneaza? Impartaseste-le cu noi mai jos, in sectiunea de comentarii.

Situatia fiecaruia este diferita, si ce ti s-a intamplat tie ieri, mi se poate intampla mie sau altcuiva maine.

Sharing is caring!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Buna. Sunt Mihaela Molner, Transformational Career & Business Coach si Leadership Trainer. Lucrez de peste 14 ani in antreprenoriat si pozitii de top management. Motto-ul succesului si a pasiunii mele, atat in viata personala, cat si in cea profesionala, este „Bloom from inside”.

Cu aceeasi pasiune imi ajut clientii de coaching si participantii la trainingurile mele sa-si descopere si sa-si foloseasca resursele si tot ce au mai bun in interior pentru a-si transforma in modul dorit viata, cariera sau afacerea. Sunt aici, si pentru tine!

Citeşte mai multe articole